Thursday, May 7, 2009

tinta buat sahabatku..


agak lama tak jmpe ngan sahabatku yang sorang ni.. rakan seperjuangan yang pernah sama2 mengharungi cabaran dan dugaan dalam haluan perjuangan ini.
Namun mungkin perjuangan dan cabaran kami berbeza buat masa ni.. dia dengan cabaran yang lebih hebat.

Semoga Berjaya diharunginya. Kesibukan science fair masih tidak dapat membuatkan aku lupa mengenai ketiadaan sahabatku itu.. ya Allah, mengapa begitu berat bebanan yang tergalas di bahunya.. mungkin ini ada hikmah dari Mu.. dugaan ini layaknya buat insan yang kuat sepertinya dan jika aku yang melaluinya, mungkin adalah balasan untuk manusia yang jahil dan lemah sepertiku.

Walaupun kami tak begitu akrab, tetapi dialah antara yg paling rapat denganku.
Tempat aku meluahkan rasa..
Berkongsi suka dan duka..
yaAllah, aku amat menyayangi sahabat2ku. Aku amat menyayanginya ya Allah.. menyayanginya kerana Mu dan RasulMu..

jujur aku akui, aku seakan tidak mampu untuk menerima knyataan ni. Mimpi ke ni? Kalo mmpi kan bagus.. mcm terbayang lagi senyumannya.. nampak tenang, tp siapa tahu bebanan yang ditanggungnya.. yaAllah, berikan ketenangan hati kepadanya..
Dia nampak terlalu tenang, tak macam kami yang cepat melatah. Sentiasa berhikmah dalam melakukan sesuatu, begitu juga tenang dalam menghadapi masalah..
Dia lah antara yang banyak menyedarkan aku, meleraikan kekusutan dlm hatiku.. menyuluh jalan untukku.. persahabatan yang indah.. dia dengan kehidupan yang hampir denganMu ya Allah, sedangkan aku masih terlalu jauh dariMu..
Walau di mana pun sahabatku berada, semoga tabah mengharungi ujian ini.. ujian orang2 yang beriman.. semoga Berjaya mengharunginya. Untuk sahabat2 yang lain, sama2 kite doakan sahabat kita ni.. persahabatan hingga ke akhir hayat.. insyaAllah..

Hadis:
‘suatu ketika aku melihat beberapa umat. Kemudian aku melihat umatku telah memenuhi gunung dan jurang. Keadaan mereka amat menghairankan. Maka dikatakan kepadaku, “ apakah engkau rela?” aku jawab “ya”. Dikatakan bahawa bersama mereka ada 70 000 orang yang masuk syurga tanpa hisab. Ditanyakan, “siapakah mereka wahai Rasulullah?” baginda menjawab, “ ialah mereka yang tidak pernah susah hati dan selalu bertawakkal kpd Tuhannya”

>Terjemahan kitab mukhashafah al Qulub<
-Penenang jiwa jilid 1-


'aku menyayangi sahabatku dengan segenap jiwaku.. sahabat yang baik adalah yang seiring dengnku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup dan mati. kuhulurkan tgn kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. semakin ramai sahabat semakin aku percaya diri. aku selalu berharap akan mendapat sahabat sejati yang tak luntur dalam suka dan duka. jika aku dapat, aku akan setia padanya'
-imam Syafie-

pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul



salam~
nak kongsi sbuah buku yang aku rasa sgt menarik.. sesuai untuk semua lapisan masyarakat terutama kaum muslimah.. banyak pedoman dan pengajaran yang baik untuk dicontohi. buku ni diperkenalkan oleh sahabat aku di suatu petang. esoknya trus glemer buku ni kat lam kelas aku. rata-rata rakan2 ku kagum dengan isi buku tersebut. sungguh hebat. harapnya dapat dijadikan contoh. bukan sekadar membaca sahaja. =)

aku? masih tertanya2. layakkah aku jadi seperti wanita di dalam buku tersebut. memiliki seorang suami yang begitu baik akhlaknya. yang bakal membimbingku ke jalan yang lurus.. menegurku dengan cara yang berhemah.. menerima segala kelemahanku dan bersabar dengan sifatku.. telah dinyatakan bahawa, perempuan yang baik2 untuk lelaki yang baik2.. bagaimana dengan aku?

aku cuba jadi yang terbaik tetapi kadang2 aku pon hanyut jugak.. iman ni kejap naik.. kejap jatuh merudum.. lemahnya iman aku..

video

Sunday, May 3, 2009

minggu yang penuh?? tak jugak




minggu ni pnuh dgn program. mula dengan persiapan untuk science fair ,perlaksanaan(mcm pelik j bunyi.. bm aku memg truk.. hu~) sehingga la dah abis pon bnyak keje kne buat. alhmdulillah sumer yang dalam perancangan dapat dijalankan dengan lancar. ni sume berkat kerjasama dari sumer ajk2 terlibat. aku ajk dalam bahagian peralatan. memg kne jage peralatan la kejenye. tp ade jgak nyebok keje org len. hehe.. pasal sc fair ni, tak ckup tdo pon takpe la asalkan sume dapat jalan lancar. tp lepas sc fair, tdo mcm tak ingt dunia pon ade.. hu~~

sempat jugakla g buat pemeriksaan kesihatan.. tekanan darah da makin normal.. tp berat mkin kurang.. hu~ nak derma darah pon takde can. hehe.. tak taula hepi ke ape ntah.. bese j kot.. khamis ade prog ngn petrosains. besla jugak. tapi ktorg failed buat layang2. buat eskem pon tak menjadi. punyela goncang kuat.. tp tak jd. hu.. sedih.. abg tu pnye pasal la (salah sdiri tak ngaku =P)

1 mei, birthday mak. slamat hari jd mak! smoga mak dipanjangkan umur, dilapangkan hati, dimurahkan rezeki, cpt dpt menantu baru, erk.. (ni utk abg aku. bkn aku ok..) hehe.. cuti 3 hari ujung minggu ni. tp tak balik.. sedih~ kwn rmai j yang balik. aku ingtkn lame la nak setel barang pinjaman sc fair tu.. agpon nak balik takde kwn sekampung. takkan nak drive sorang2.. em.. duk je la kat umah dengan borimnye.. minggu ni ade yang bes n tak bape.. sorg kawan kami tak dapat bersama kami untuk sc fair tu.. tu la yang banyak kurang.. semoga dia cepat sembuh..

..ya Allah.. kau peliharalah sahabatku dari segala perkara keji dan mungkar.. lindungilah dia di bawah rahmat Mu ya Allah... amin~ video
khas untuk sahabat2ku.. semoga persahabatan kita kekal di dunia hingga akhirat..