Friday, November 27, 2009

no title..





Dah lame tak update blog ni.. mane taknye.. sibuk dengan hal2 duniawi yang tak abis2 lagi..
Alhamdulillah sekarang dah ada kat rumah. Yeay! Tapi isnin depan da kne balik ke melaka balik.. 4 hb nak btolak ke sabah n meneruskan xpdc kami mendaki gunung kinabalu! Semoga berjaya~
Balik perak tak tau bile lagi.. kene temankan kwn, ada. Die kne operate lutut.. aktif sgt smpai terkoyak ligamen kat lutut die.. hu~ sian.. aktif pon masalah jgak ke.. tp pe je yg jd tu Allah yg tentukan. Hari kite ntah bile plak.. nauzubillah.. kalo dtg pon semoga ditabahkan hati.. =)
Td tengok2 fb kwn2.. ade yg da kawin, nak kawin, da ade anak.. wah.. mcm da beratur je kite ni.. hehe.. tak sgke da smpai mase kwn2 plak yg kawin. Dlu makcik2, skrg kite2 plak.. smoga berbahagia selalu =)
Ha.. bile tgk fb n blog2 kwn, terfikir plak smua salah silap yang imah dah buat.. secara sengaja n tak.. kdg2 imah tak pndai nak jaga hati kwn.. tak reti nak thn perasaan sampai terlalu telus.. tak reti nak bergurau.. tu yg kdg2 imah senyap je.. hehe.. imah slalu buat sesuatu tanpa memikirkan akan akibatnya.. imah tau hal tu tak baik.. tak baik imah menipu sehingga melibatkan perasaan org lain.. sbb kesannye sgt mendalam.. pd imah n org tersebut.. kata2 maaf tu tak dpt nak hilangkan segala kesalahan yg imah dah buat.. tp imah sgt2 harapkan.. maafkan imah ye.. imah taknak buat dah..
Imah nak mulakan hidup yg baru.. taknak igt kisah2 yg lame.. tapi boleh ke mcm tu? Mulekan yg baru n lupekan yg lame.. kisah2 yg lame tu mcm dah jd byg2 kat imah.. ikhlas ke org yg memaafkn imah tu.. imah pon dah lupe.. die pnah ckp ke tak die maafkn imah.. hu~
Hurm~
Ntahla..

Saturday, October 3, 2009

bala bencana..


Kemudian apabila mereka melupakan apa yang telah diperingatkan mereka dengannya, Kami bukakan kepada mereka pintu-pintu segala kemewahan dan kesenangan, sehingga apabila mereka bergembira dan bersukaria dengan segala ni'mat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut dengan bala bencana yang membinasakan, maka mereka pun berputus asa dari mendapat sebarang pertolongan. ( al-An’aam ayat 44)

baru2 ni banyak sangat bencana yang berlaku di atas muka bumi ni..
walaupun dari segi geografi negara kita, kita terletak di garisan yang selamat, bncana2 trsbut tidak boleh diabaikan.. krn dengan kehendak Allah, semuanya boleh berlaku.. sedangkan malang itu sendiri tidak berbau..

sungguh kasihan melihatkan mereka yang menghadapi bencana yang diturunkan.. refleks diri sendiri bagaimana kalau hal tersebut berlaku kepada diriku.. keluargaku.. sahabat2ku.. na'uzubillah.. semoga kita diberikan kekuatan untuk menghadapinya..

Sunday, September 27, 2009

raye yang lepas..


hari ni dah syawal yang ke 8..
raye kali ni tambah mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan antara kami..
alhamdulillah..
adik beradik mak seramai 10 org berkumpul di kampung yg terletak di parit..
sorng je tak dpt bersama kami, ayah we n family kerana seperti biasa braye di s'pore..
tapi ni dah ckup bagus la.. bkan snang nak bkumpul ramai2.. tp hr tu mase kawin mak uda, alhamdulillah keluarga haji taib berjaya berkumpul semuanya di rumah opah..

raye tahun ni pon fmly aku dapat berkumpul sume.. slalunye abg aku, amar tak dpt braye bsame sbb die blajar time raye.. hehe..

rmai spupu2 dah keje.. ape lagi.. btambah la duit raye aku dpt..
hehe..
thn ni, yoep shahir n amira da stat bg duit raye sbb da keje.. turn aku insyaAllah 2 thn lg.. =)

raye 1st tahun ni lain dr sblmnye.. kitorg buat open house.. slalunye raye 3rd..
meriah btol sbb rmai sdare yg dtg.. penat tu biase la.. jmpe ramai sdare yg tak bpe kenal wlau jmpe stiap tahun time raye..tiap tahun pun ayah2 n mak2 akan memperkenalkan dgn fmly masing2..
hee..

hari raye ke 2.. pegi kubur opah.. pastu pergi umah mak uda.. sambung ke rumah mak leli.. ptg tu ke rumah pak cemi.. umah pak cemi depan tasik.. cantik la.. tpi yg tak bes.. aku plak blh jatuh beskal dpn umah tu sambil ditonton oleh pakcik2 n makcik2.. malu sungguh..
nsib baik adik2 sdare da berangkat ke tasik time tu.. kalo tak.. smpai thn depan aku dorr gelakkan..
hu...
mlm tu beraye umah mak ma plak.. mkn kfc.. hehe..

esoknye raye ke 3 ktorg mandi kat teluk batik..
naik banana boat gne duit raye yg ktorg dpt.. hehe..
bes2..
ptg tu raye umah pak chu plak..
abis mkn, aku trus begegas ke rumah aku sbb mkn mlm turn umah aku plak..
masak2 ape yg patut..
alhmdulillah sumenye jalan lancar..

esoknye berangkat ke air tejun papan plak..
tak mdi.. teman adik2 sdare..
balik tu kitorg mkn kat umah pak cham..
sdap btol sbb memg ngah lapa sampai abis lauk kitorg mkn..
yg smpai lewat tu memg smpat mkn mee je la..
hehe.. tak snonoh sgguh..

sempat beraye umah opah teh n tok man kat ipoh..
seronok dgr org tua becerite.. hehe

raye ke 4.. biase je.. pegi beraye umah sedare mane ntah.. beli brg2 abg nak balik jpun.. mlm tu clbrate bday abg muiez n kak ija.. kek sedap.. =)

hari jumaat hntar abg kat klia.. esoknye balik melaka.. awal btol.. hu..

skrg kne bsiap sedia ngan program2 yg menimbun.. ayuh kwn2.. jmpe kat kelas esok ye.. hehe \(^-^)/

Tuesday, September 15, 2009

saje-saje

di malam itu, usai menunaikan solat terawih, tetibe hp ku berbunyi.. ade mesej rupenye
'' assalamualaikum teacher dah cat rumah? daripada husein 4c"pelik dengan soalan tersebut..
"waalaikumsalam.. aiyo husein.. nak raye kene cat rumah ke?" aku membalas mesej tersebut..
'' ye la.. nanti orang tak datang rumah raye nanti" balasnye..tergelak kecil aku bce mesej tu..
"la.. teacher tak cat rumah la.. tak boleh raye la teacher nanti.." balasku

"teacher cat la bagi cantik rumah teacher ramai orang dtg raya nanti"

"ala.. teacher takde bajet la. cmane ni.. nanti takde orang dtg umah tcr. husein da cat ke?" soalku kembali

"dah. semua dah cat kecuali dekat ruang tamu dan dekat luar. teacher da cat rumah?" tanye soalan yg same lagi..

" comel la rumah husein raye nanti ye.. tak lagi la husein.. teacher tak cat pun.. nampaknye tak ramaila org yg dtg rumah teachr raye nanti.. isk"
balasku mengusik..

"takpela teacher.. kene tidur ni. bye" di situ perbualan kami terputus.. geleng kepala aku dengan telatah anak muridku yg sorang ni.. hehe.. hilang tensen buat esemen..



semalm seorg sahabat mse kat kmpk dah pergi menyambut seruan Ilahi..
al fatihah..
semoga beliau tenang di sana..

ramadhan kian berakhir.. sedih..
ramadhan ni tak banyak perubahan yg aku lakukan..
adakah aku termasuk dalam kalangan orang-orang yang rugi..

ya Allah..
terima kasih kerana pertemukan aku dengan ramadhan ini..
semoga ramadhan ini lebih baik dari ramadhan ku yg lepas..

ya Allah..
pertemukanlan aku dengan ramadhan yang akan datang..
dan jikalau ini merupakan ramadhan terakhir buatku..
ku harap ianya akan membelaku di akhirat nanti..

selamat hari raya.. maaf zahir batin..

Wednesday, September 2, 2009

memori di skbb


ni hero2 kelas 5cemerlang..


sempat bgambar ngan budak2 ni time rehat..


posing habes dak2 nih..hehe




ni heroin2 kelas 5 Cemerlang


ni 5 bestari.. tak sempat ambil gambar ramai2.. ni pun time xm..


ni pun same.. hehe.. comel2


ni pon.. oit.. jgn meniru!


ni heroin2 budak 4 cemerlang..

ni plak hero2 budak 4 cemerlang.. comel2 je posing.. hehe


ni 4 cemerlang.. =)


heroin 5 Gemilang.. amboi.. tenggelam cikgu..


ni plak hero kelas 5 Gemilang..

haa.. alhmdulillah.. dah abes upload gambar bdak2 ni..

sume comel2 kan.. sbb tu la slalu rindu kat dorang sume..

yg len jgn jeles.. =P

semoga mereka semua bjaya..

jgn nakal2 tau =)

Friday, August 21, 2009

precious moment


ni adee.. hehe.. yg len nti lenkali.. tenet slow..

Salam ramadhan..
Hari ni merupakan 1 ramadhan dan umat islam yang mampu, menuanaikan rukun islam yang ke 3..
Alhamdulillah 1 ramadhan ni aku selamat berada di rumah..
Tapi bukan mengenai bulan ini yg aku nak ceritakan kali ni.. semalam merupakan hari terakhir aku menjalani praktikal di sekolah kebangsaan batu berendam.. alhmdulillah..
Banyak pengalaman yang dapat.. macam sekolah sebelumnya, sedih aku nak tinggalkan budak-budak yg comel2 tu.. semoga dorg berjaya dalam hdup n kehidupan selepasnya..
Semalam sampai agak awal, seawal 7.05 minit.. ni kire awl la.. sbb jarak rumah n skolah amik mse 15 minit dengan menaiki kereta.. selalunya tiap pagi aku n najlaa sempat dengar panggilan hangit hot fm , tp smlm tak sempat.. sampai skolah pon budak2 tak start bace yassin lg.. hehe.. 1st n lasr kot..
Mase pertama, cik farah observe aku untuk penilaian pj yg last.. tgh2 aktiviti budak2 dtg bg hadiah.. hu.. time kasih bnyak2 pd sape2 yg bg hadiah.. tp mase tu tak kene sbb ngah ade lectrr observe! Hehe..
Habis mase pertama, aku bergegas ke kelas 4C.. sampai j kat kelas tu, budak2 sedg asyik menjawab soalan kajian tempatan.. tetibe je rase sayu masuk kelas tu.. smpai aku nangis jgakla.. haha.. budak2 pelik.. teringat mase mngajar dorg.. pnah 1 mase tu aku ngajar pj.. dorg tak dgr ckp.. asyik sgt main smpai tak dgr arahan dan akhirnya bola terkena kepala aku.. sakitnyee.. huu.. tak dpt thn, keluar jgak air mata.. bukan aku nak nangis.. tu luar kawal tau.. hehe.. segan je nangis dpan budak.. aku dah pening2 dah time tu..jalan mcm org mabuk dah..
“tcr, tcr nangis ekk..”
“tcr, sakit ke??”
“tcr, luqman buat tcr! Nak kne Luqman ni”
“ tcr jgn la nangis”
Tu la yg budak2 tu ckp time tu..
“tak.. tak sakit pon.. tcr tak nangisla.. mane ade” ujarku menidakkan budak2 tersebut sambil bjalan terhuyung haying mengesat air mata.. kelakar je..
Time ajar szins, tak tau la.. tibe je turn nak ajar kelas dorg, aku jd excited.. kelas lain pon mcm tu jgak.. bezanya mungkin sbb mereka ni masih kebudakan.. kalo djah 5 tu aku kne srius sket.. sbb dorg pon ade yg da besar2.. lbh besar dr cikgunya yg kecil molek nih.. dorg pon dah ke arah remaja cket.. djah 2 plak terlalu aktif kdg2.. budak2 lg kot..
Kalo marah2 kat kelas 4C, last kelas tu mesti ade je budak yg kasi gula2 lolipop.. kdg2 choc milo.. hehe.. terharu dibuatnye.. aku slalu je ckp kat budak2 tu the reason nape aku marah dorg.. spaya dorg faham.. tp takde la mrh pon.. tegur je.. memg kne bnyak bsbr jd cikgu ni..
Kelas2 djah 5 pon bes jgak.. bnyak buat aktiviti smsa mgajar budak2 tu bg dorg tak rase boring n anggap sains ni satu subjek yng sukar untuk difahami..
Hr terakhir tu smpat amik gmbr ngn budak kelas 5c.. terkilan sbb tak smpat amik gmbr ngan budak kelas 5B n 2G.. tapi smpat amik gmbr dorg lam kelas je..
Sblm balik, duk kat kelas 4C.. salam2 ngan dorg..
“tcr, nak bg pelukan kasih syg bleh tak?” si comel adee berkata..
“erk.. em.. blehla..”
Kami bsalam2 n bpluk2.. mula2 ngan budak2 pmpuan je.. pastu adee pluk aku.. plukan yg kuat.. bdk2 laki lain gelak je..
Mase dah nak balik, bdak2 laki plak yg nk pluk aku.. ok, fine.. dorg pon kecik2 lg.. bdk2 pmpuan pon dh pluk aku bkali2.. mcm taknak lepaskan aku,, =’( sedihnyee.. adee pon dah pluk aku berkali2.. die smpat hulurkan tisu utk aku kesat air mata.. bdk prmpuan ade yg menangis.. ade jgak bdk2 laki yg nangis.. yg nangis tu bdk2 yg nakal pon ade.. tkejut jgak.. muhaimin n hakim nangis?? Hehe..
Adee menepuk blkgku berkali2..
“tcr, sy doakan smoga Allah merahmati hidup tcr sekeluarga.. dan semoga bahagia slalu..”
“tcr, smoga tcr berbahagia dengan suami tcr dan dapat anak2 yg baik.. smoga suami tcr syg tcr slalu”.. ni ayt yg takleh aku lupa.. bdk djah 4 ckp mcm tu.. hehe.. adee memg comel..
“tp adee, tcr tak kawen lg la” ujarku
“ye la.. bile tcr da kawen ntila..” balasnya sambil tersenyum kepadaku.. suara adee sgt comel tau..
Adee mghadiahkanku sbotol prfume kecil one drop pfume tu.. katenye kakaknye yg bg.. hehe.. die jgak bg polar bear kecil yg slalu dibawanya kemana shj dia pegi.. yg lainnya byk jgak bg hadiah.. ntah brape dorg habis.. risau dorg byk habis duit beli hadiah.. aku tak mgharapkan sume tu.. ade yg nk bg aku duit belanja lg..hehe.. tp aku tak terima la..
Aku pasti akn merindui mrk sumer..
2Gemilang.. 4 Cemerlang.. 5 Gemilang.. 5 Cemerlang n 5 Bestari..
Hu.. mule2 aku memg takde smgt nak jd cikgu, tp bile jmpe budak2, smgt tu tumbuh.. harap2 aku tak jemu mengajar mereka.. harap2 aku boleh jd contoh kpd mereka.. yaAllah.. kuatkanlah azam dan smgtku ni..

Tuesday, August 18, 2009

shut up and drive

Ni 1st tg aku.. dipostkan oleh yorke.. memg tak brape gemar sgt nak jwb tag.. tp takpe.. aku akan jwb jgak.. hehe

yorke.. susah jgak nk jwb tag nih..
hu~~

1. Put your iTunes, Windows Media Player, Winamp etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. SONG FILE DEPENDS ON YOU.. :)
5. Tag 10 friends.
6. Everyone tagged has to do the same thing.
7. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
>jangan bilang tidak

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
-irreplaceable
WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
-suci sekeping hati
HOW DO YOU FEEL TODAY?
-so sick (ne-yo)
WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
> cinta Agungku
WHAT'S YOUR MOTTO?
> the climb
WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
> makes me wonder
WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
> let me love you
WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
>seize the day
WHAT IS 2 + 2?
>you and me
WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
> hot
WHAT IS YOUR LIFE STORY?
> esok lebih baik
WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
>rama-rama

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
>pesona cinta

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
>never again

WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
>yang abadi

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
>say ok

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
>when I’m gone

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
>love story

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
>meniti mimpi

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
>unwritten.. hehe

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
>shut up and drive


kerja pertama dah siap..so syukur la ye..next job..mengetag mereka-mereka yang len plak..siapa?..calon-calonnya ialah:
kilah
yana
anees
cikin
ct
erma
najlaa
timah
jeff
ammar

Wednesday, July 1, 2009

salam akhir..

Setiap yang bermula, pastikan berakhir..
Begitu juga setiap yang hidup pastinya akan meninggalkan dunia ini..
Alfatihah buat sahabatku dzulfaridh zulkefli di atas pemergiannya pada 29 jun yang lepas.. semoga roh arwah sentiasa dicucuri rahmat-Nya dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..
April yang lepas, arwah telah dimasukkan ke hospital serdang. Keadaan arwah ketika itu sangat menyedihkan.. tidak mengenali orang sekeliling, sukar untuk bergerak dan bercakap.. aku sempat menziarahi kerana terkejut dengan berita yang ku terima. Hampir menangis aku melihat keadaannya..
Di hospital, arwah setia ditemani oleh ibunya yang tidak jemu menjaganya..2 minggu selepas dimasukkan ke hospital, arwah dibenarkan pulang ke rumah dan keadaan arwah beransur pulih..
Arwah merupakan seorang yang sangat aktif menyertai aktiviti2 luar dan sangat gemar melukis. Merupakan seorang teman yang baik dan sangat positif dalam menghadapi masalah.
Sahabatnya menceritakan hari2 terakhir arwah dan aku tak nk cerita kat sini takut salah fakta.. menurut sahabatnya, arwah kerap menyanyikan lagu salam terakhir oleh sudirman.. seakan-akan mengetahui apa yang bakal berlaku..
semoga kita semua juga ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..
al fatihah..

Saturday, June 27, 2009

seindah pelangi..

Siap membeli barang2 dapur, kami pusing2 di sekitar kawasan tersebut mencari2 tampat yang sesuai dan menyelerakan bagi mengisi perut kami yang mula berkeroncong.
Kalau nak beli barang dapur, dinasihatkn makan dulu sebb nanti bile membeli belah dikhuatiri akan mula membeli makanan yang berbagai jenis. Hehe..
kwn makcik, kak shaf mencadangkan kami makan di suatu tempat. Tempat itu kelihatan sedikit eksklusif dan iklan ayam panggang di depan restoran itu kelihatan begitu menyelerakan. Kami memesan 2 ekor ayam panggang untuk kami 10 orang makan. Ayam yang dipesan kelihatan menyelerakan sekali..
tapi, di akhirnya kami tak mampu menghabiskannya. Ayam golek kat pasa mlm pon lg sedap tau. Hu.. kecewa..
tapi kami takde la merungut depan2.. nti terase plak yang belanje kami next time takde nak belanje dah. Hehe.. tapi perasaan kecewa itu akan tetap dalam ingatan kami.
Penah tak korang rase macam ni, memikirkan sesuatu itu indah, tetapi ianya tidaklah seindah itu sebenarnya. Ape perasaan korg? Kalau aku, mestilah sedih. N berazam da taknak pegi tmpat tu lg.. fobia. Haha.. tambah pulak kalau kafe tempat kite belajar, makan2 tejumpe pelbagai barang yang tak sepatutnye ade kat dalam mkanan tersebut.. terase nak menyumpah2 je kafe tu.. tp kite tak mcm tu kan?? =)
Begitu juga manusia.. apa yang kita harapkan tak semestinya indah. Tak mungkin seindah yang kita bayangkan.
Mcm pelangi yang hadir bersama pelangi selepas hujan panas.. jauh nampak cntik.. tp ia tidak dpat di capai. Tidak dapat dipegang.. muncul hanya seketika selepas hujan.. hanya cantik dan indah untuk menggembirakan orang lain.. tp ni takleh nak disamakan dengan mkanan td tu.. sama sekali tidak..hehe
Namun aku percaya, setiap manusia mempunyai kelemahan sendiri. Perlu masa untuk berubah.. perlu kekuatan dan sokongan untuk berdiri semula.. jangan kita hanya melihat kelemahan orang lain, lihatlah kebaikan dan kekuatan yang dia miliki.
Bagaimana pula dengan diri sendiri?
Kita perlu sentiasa membina kekuat an diri, memperbaiki kesalahan diri sendiri.. sebenarnya kita perlu sentiasa beringat.. kita semua tidak sempurna.. aku sendiri mempunyai banyak kelemahan.. yang perlu aku perbaiki.. dalam bersahabat, selain kasih sayang, yang penting ialah penerimaan kita terhadap sahabat kita itu seadanya. Begitu juga dalam konsep rumah tangga.. bukan hanya suami isteri, malah adik beradik juga. Apepun, walaupun orang lain mungkin boleh menerima kelemahan kita, kita tetap perlu memperbaiki diri sendiri.. Quran dan sunnah jadi pengangan.. semoga kita semua sentiasa dalam rahmat-Nya. Amin..

Thursday, June 25, 2009

cuti yang berlalu

Tak banyak yang aku lakukan sepanjang cuti ni. Tapi bila bersama keluarga, sanak saudara, tu la yang menjadikan setiap cuti ku bermakna sekali.. ade beberapa perkara yang aku tak miss tiap kali cuti:
1. Balik kampung + bmalam kat kampung
2. Pegi pasar mlm ngn spupu2 n adik2 kat pasa malam Bandar u (budak2 utp yang tsilap ckp tu taman maju, baik korg tgk signboard btol2, puas nak terangkan.. hee)
3. Pegi umah makcik2 n pakcik2..
4. Mkn jemput2 jagung
5. Mkn eskem roti
6. Pegi bendang tengok tali air
7. Jd driver mak (sejak dpt lesen la.. hehe)
8. Bekelah kat air tejun or kat pantai..
9. Mkn cendol n rojak beli kat pakcik jual kat taman cempakasari
Ni je la kot yang sempat aku pk n senaraikan.. kalo tak buat, rase tak lengkap je cuti tu..
Cuti ni k. atie n abg muiez (kakak 2nd aku) kne g kusus KDC kat maktab, so ijat (anak k. atie) kitorang la yg jage.. memang teman maen n gaduh aku la cuti ni.. kne gigit ngan die bnyak kali.. huhu.. gewam btol.. haha.. tp suke usik die. Saling membuli.. hee.. cumil mcm aku kecik2 dlu =P.. sempat juga jage asfar 3 hari.. 2nd anak sedara yang baru kelua hosp.. tak ckup bulan.. sonok2 =)
Sabtu 13 june, aku tak berapa sehat.. ni pasal mkn tom yam masam kat gerai merah kat bemban semalm tu la kot.. sampai demam seharian. Tp sehari je la.. hehe.. kdg2 aku cerewet bab makan.. maaf la ye kwn2.. sbb sakitnye, Tuhan saje yg tau.. da la malas nak g jmpe doc.. Alhamdulillah dah ok..
Sempat pergi ke hospital tentera.. melawat ibu sahabat yang sakit. (mak sape la tu yek) Semoga cepat sembuh. Tak banyak yang aku bualkan dengan keluarga sahabat ku tersebut.. (segan + malu) hu~~
Cuti ni jugak, aku ade wat pembaharuan.. hehe.. sebelum ni memang tak minum air soya. Tp cuti ni mak n abah asik beli air soya kedai ukhwah tu.. memang tak miss beli hari2.. ni la ayat mak ‘murah je, 2 ringgit.. sedap pun sedap, banyak pon banyak’ ha~~ lame2 aku pun da leh nak minum air tu.. tp minum smbil wat muke =S hehe.. leh tahan sedap kot.. hehe.. baik utk kesihatan tu yang penting.. alhamdulillah~
Nyway, da sampai melaka.. Alhamdulillah.. insyaAllah lepas ni tak takut sgt nak drive balik perak =)

Thursday, May 7, 2009

tinta buat sahabatku..


agak lama tak jmpe ngan sahabatku yang sorang ni.. rakan seperjuangan yang pernah sama2 mengharungi cabaran dan dugaan dalam haluan perjuangan ini.
Namun mungkin perjuangan dan cabaran kami berbeza buat masa ni.. dia dengan cabaran yang lebih hebat.

Semoga Berjaya diharunginya. Kesibukan science fair masih tidak dapat membuatkan aku lupa mengenai ketiadaan sahabatku itu.. ya Allah, mengapa begitu berat bebanan yang tergalas di bahunya.. mungkin ini ada hikmah dari Mu.. dugaan ini layaknya buat insan yang kuat sepertinya dan jika aku yang melaluinya, mungkin adalah balasan untuk manusia yang jahil dan lemah sepertiku.

Walaupun kami tak begitu akrab, tetapi dialah antara yg paling rapat denganku.
Tempat aku meluahkan rasa..
Berkongsi suka dan duka..
yaAllah, aku amat menyayangi sahabat2ku. Aku amat menyayanginya ya Allah.. menyayanginya kerana Mu dan RasulMu..

jujur aku akui, aku seakan tidak mampu untuk menerima knyataan ni. Mimpi ke ni? Kalo mmpi kan bagus.. mcm terbayang lagi senyumannya.. nampak tenang, tp siapa tahu bebanan yang ditanggungnya.. yaAllah, berikan ketenangan hati kepadanya..
Dia nampak terlalu tenang, tak macam kami yang cepat melatah. Sentiasa berhikmah dalam melakukan sesuatu, begitu juga tenang dalam menghadapi masalah..
Dia lah antara yang banyak menyedarkan aku, meleraikan kekusutan dlm hatiku.. menyuluh jalan untukku.. persahabatan yang indah.. dia dengan kehidupan yang hampir denganMu ya Allah, sedangkan aku masih terlalu jauh dariMu..
Walau di mana pun sahabatku berada, semoga tabah mengharungi ujian ini.. ujian orang2 yang beriman.. semoga Berjaya mengharunginya. Untuk sahabat2 yang lain, sama2 kite doakan sahabat kita ni.. persahabatan hingga ke akhir hayat.. insyaAllah..

Hadis:
‘suatu ketika aku melihat beberapa umat. Kemudian aku melihat umatku telah memenuhi gunung dan jurang. Keadaan mereka amat menghairankan. Maka dikatakan kepadaku, “ apakah engkau rela?” aku jawab “ya”. Dikatakan bahawa bersama mereka ada 70 000 orang yang masuk syurga tanpa hisab. Ditanyakan, “siapakah mereka wahai Rasulullah?” baginda menjawab, “ ialah mereka yang tidak pernah susah hati dan selalu bertawakkal kpd Tuhannya”

>Terjemahan kitab mukhashafah al Qulub<
-Penenang jiwa jilid 1-


'aku menyayangi sahabatku dengan segenap jiwaku.. sahabat yang baik adalah yang seiring dengnku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup dan mati. kuhulurkan tgn kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. semakin ramai sahabat semakin aku percaya diri. aku selalu berharap akan mendapat sahabat sejati yang tak luntur dalam suka dan duka. jika aku dapat, aku akan setia padanya'
-imam Syafie-

pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul



salam~
nak kongsi sbuah buku yang aku rasa sgt menarik.. sesuai untuk semua lapisan masyarakat terutama kaum muslimah.. banyak pedoman dan pengajaran yang baik untuk dicontohi. buku ni diperkenalkan oleh sahabat aku di suatu petang. esoknya trus glemer buku ni kat lam kelas aku. rata-rata rakan2 ku kagum dengan isi buku tersebut. sungguh hebat. harapnya dapat dijadikan contoh. bukan sekadar membaca sahaja. =)

aku? masih tertanya2. layakkah aku jadi seperti wanita di dalam buku tersebut. memiliki seorang suami yang begitu baik akhlaknya. yang bakal membimbingku ke jalan yang lurus.. menegurku dengan cara yang berhemah.. menerima segala kelemahanku dan bersabar dengan sifatku.. telah dinyatakan bahawa, perempuan yang baik2 untuk lelaki yang baik2.. bagaimana dengan aku?

aku cuba jadi yang terbaik tetapi kadang2 aku pon hanyut jugak.. iman ni kejap naik.. kejap jatuh merudum.. lemahnya iman aku..

video

Sunday, May 3, 2009

minggu yang penuh?? tak jugak




minggu ni pnuh dgn program. mula dengan persiapan untuk science fair ,perlaksanaan(mcm pelik j bunyi.. bm aku memg truk.. hu~) sehingga la dah abis pon bnyak keje kne buat. alhmdulillah sumer yang dalam perancangan dapat dijalankan dengan lancar. ni sume berkat kerjasama dari sumer ajk2 terlibat. aku ajk dalam bahagian peralatan. memg kne jage peralatan la kejenye. tp ade jgak nyebok keje org len. hehe.. pasal sc fair ni, tak ckup tdo pon takpe la asalkan sume dapat jalan lancar. tp lepas sc fair, tdo mcm tak ingt dunia pon ade.. hu~~

sempat jugakla g buat pemeriksaan kesihatan.. tekanan darah da makin normal.. tp berat mkin kurang.. hu~ nak derma darah pon takde can. hehe.. tak taula hepi ke ape ntah.. bese j kot.. khamis ade prog ngn petrosains. besla jugak. tapi ktorg failed buat layang2. buat eskem pon tak menjadi. punyela goncang kuat.. tp tak jd. hu.. sedih.. abg tu pnye pasal la (salah sdiri tak ngaku =P)

1 mei, birthday mak. slamat hari jd mak! smoga mak dipanjangkan umur, dilapangkan hati, dimurahkan rezeki, cpt dpt menantu baru, erk.. (ni utk abg aku. bkn aku ok..) hehe.. cuti 3 hari ujung minggu ni. tp tak balik.. sedih~ kwn rmai j yang balik. aku ingtkn lame la nak setel barang pinjaman sc fair tu.. agpon nak balik takde kwn sekampung. takkan nak drive sorang2.. em.. duk je la kat umah dengan borimnye.. minggu ni ade yang bes n tak bape.. sorg kawan kami tak dapat bersama kami untuk sc fair tu.. tu la yang banyak kurang.. semoga dia cepat sembuh..

..ya Allah.. kau peliharalah sahabatku dari segala perkara keji dan mungkar.. lindungilah dia di bawah rahmat Mu ya Allah... amin~ video
khas untuk sahabat2ku.. semoga persahabatan kita kekal di dunia hingga akhirat..

Thursday, April 16, 2009

mr froggy??

sekarang.. 1.31 am.. baru lepas siap pk n buat xtvt utk esok. esok merupakan hari last aku praktikum kat skolah tu. patutnye da abes kne observe.. tp ade aje halangan.. so, esok la final. rancang buat utk djah 4 tapi, sebab bnyak kali ttangguh, kne la wat djah 3.. hu.. djah 3?? Ya Allah, selamatkanlah aku..

td buat mata mr froggy? who is he? bahan demonstrasi utk budak2 esok. tak ckup sebelah bulb lg nak jd mate mr froggy tu. harap2 sempatla.. td siang, bagi hadiah, borak2 ngan budak 4 Melur. 3 Melur lepas rehat.. ade yang berair mata ckap,'cikgu, tak yahla kuar skolah'.. 'ala,farahin, awak jgnla nangs pulak. tak jauh pon mktab sy, blkg skolah awak ni je ha..' hehe.. terharu pon ade. tp tu sume antara ape yg jd kat skolah2 kwn2 aku yg len. myb ade yg nangis sakan lg. bese la tu.. budak2.

'cikgu, terima kasih la ajar kami, maaf la kami tak dgar ckp ckgu ke.. kami sayang cikgu' tu pon antara ayat2 power. tak kurang, 'cikgu, kalo sy tepon cikgu, jgn salah anggap ye..' eh, apekah?? hehe.. pastu ade budak tu tnye'cikgu umo 18 ek?' wow.. amazing! hehe.. 'cikgu da kawen ke blom' n bla.. bla.. bla.. tak kurang yang bersalam dgn aku berkali2..

jiwa budak2 nie suci.. tak reti nak menipu, ckp dr hati. masa mereka di peringkat inilah kita kene amik kesempatan utk mendidik mereka. menjadi insan berguna.. spy mereka tak menyesal d kmudian hari. ape yang mereka tau mengenai masa depan? mungkin sekadar bayangkan jet2 kapal angkasa bersimpang siur kat langit.. mereka tak fikir mengenai erti kehidupan sebenar.. yang lebih mencabar dari itu. lantas kitalah yang akan mempersiapkan mereka dengan segala macam bekalan..

terima kasih kpd guru-guru yang pernah mengajarku.. n gudluck utk semua sahabat-sahabat seperjuangan. kite jmpe sbtu ni ye. karnival permainan tradisional!

Wednesday, April 1, 2009

my jurnal for 1st week of practicum

Jurnal refleksi minggu pertama

1. Data : fikir kembali apa yang telah berlaku. Apa yang telah anda buat? Apa yang menarik perhatian?

Minggu ini merupakan minggu pertama saya menjalankan tugasan sebagai seorang guru praktikum. Sekolah ini merupakan sekolah kecil yang mempunyai jumlah murid yang sedikit. Dalam setiap tahun hanya terdapat satu kelas sahaja. Walaubagaimanapun, sekolah ini mempunya kemudahan prasarana yang cukup seperti kemudahan makmal, bilik guru, bilik peperiksaan, dewan terbuka, bilik untuk prasekolah dan juga kelas untuk pelajar pendidikan khas.

Guru pembimbing, En Kamaruzzaman memberikan saya peluang untuk berkenalan dengan murid tahun 4 Melur pada hari pertama. Perkenalan kami memberi saya gambaran awal mengenai cara mengawal kelas. Disebabkan terdapat hanya satu kelas bagi setiap tahun, murid di dalam kelas tersebut boleh dikategorikan sebagai kelas dengan kepelbagaian tahap dari yang pandai kepada yang kurang, dari yang baik kepada yang nakal. Aktiviti kokurikulum diadakan pada sebelah petang untuk pelajar tahap dua. Saya dikehendaki untuk menjadi guru Persatuan Sains,Unit Beruniform Pengakap dan juga Permainan Softball.

Apa yang menarik perhatian saya sepanjang minggu ini ialah sikap gotong royong yang ditunjukkan oleh murid dan guru. Sikap ini telah mengeratkan perhubungan antara pelajar dan guru-guru serta staf sokongan yang lain. Mereka bekerjasama membersihkan kawasan sekolah yang mereka diami sebagai tempat mereka berkumpul bersama-sama demi mendapatkan ilmu baru bagi murid-murid dan demi mencurah ilmu dan mendidik anak bangsa bagi para guru.

2. Perhubungkaitan dan perasaan: (Apa yang berkesan? Apa yang menyenangkan anda? Apa yang kurang berkesan? Apa yang menghampakan anda?)

Sepanjang minggu ini, saya hanya berkesempatan untuk masuk dua kelas sahaja. Saya cuba pelbagai pendekatan untuk menarik minat murid-murid bagi memberikan tumpuan kepada apa yang saya cuba sampaikan. Walau bagaimanapun, murid-murid hanya mampu memberikan tumpuan sekejap sahaja. Mereka perlu sentiasa diingatkan. Sesuai dengan peringkat umur mereka yang tidak mampu untuk memberikan perhatian dalam tempoh waktu yang lama.

Saya berasa sedih kerana saya tidak mampu mengawal kelas dengan baik. Bagi kelas tahun 3 Melur, apabila saya meminta dua orang sukarela untuk membantu saya memainkan sejenis permainan menangkap ikan kertas bagi topik Magnet, semua murid tampil ke hadapan dan tanpa menunggu arahan dari saya, mereka terus memegang batang pancing dan menangkap ikan. saya perlu bertindak lebih pantas, tegas dan memberikan arahan dengan lebih jelas lagi. Untuk proses pembelajaran dan pengajaran Sains, saya menggunakan bahasa Inggeris yang rendah di dalam kelas. Terdapat murid yang mengatakan mereka tidak faham dan menunjukkan reaksi negatif apabila saya cuba menerangkan sekali lagi arahan dengan menggunakan bahasa Inggeris yang rendah, siap dengan gaya. Mereka menolak untuk menyertai proses pembelajaran pada hari itu dan membuat kerja mereka sendiri.

Keadaan kelas yang bising menyebabkan suara saya tenggelam di kalangan murid-murid sehinggakan guru pembimbing membantu saya mengawal kelas. Beliau menggunakan rotan dalam mengawal kelas dan murid kelihatan takut dan mendengar arahan beliau supaya diam semasa guru sedang bercakap. Adakah saya juga harus menggunakan rotan untuk mengawal kelas? Ini betul-betul menjadi persoalan yang bermain di dalam fikiran saya. Saya betul-betul risau dan sedih kerana gagal mengawal kelas dengan baik. Bagi saya, adalah penting supaya murid-murid dapat memahami isi pengajaran pada hari tersebut dengan suasana yang menyeronokkan tanpa rasa takut kerana perasaan takut akan membantutkan sikap ingin tahu dan suka bertanya mereka dalam mempelajari sesuatu yang baru. Walau bagaimanapun, dapatkah mereka memahami apa yang cuba saya sampaikan tanpa memberikan perhatian kepada setiap isi yang cuba saya sampaikan apabila saya tidak menggunakan kekerasan supaya mereka memberikan perhatian? Mampukah mereka memberikan sepenuh perhatian dalam perasaan takut kepada saya? Adakah saya tidak cukup tegas dalam mengawal kelas menyebabkan mereka kurang memberikan perhatian. Saya memerlukan strategi baru dalam meningkatkan kemahiran mengawal kelas dengan kepelbagaian tahap murid.

3. Membuat interpretasi: (apa yang anda pelajari? Apakah implikasinya? Bagaimana apa yang berlaku itu mempengaruhi tugas/kerja anda?)

Daripada pengalaman seminggu saya menjalani praktikum, saya telah mempelajari mengenai cara menyediakan rancangan pengajaran harian yang lengkap bagi membantu saya dalam menguruskan proses pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Perancangan yang lengkap dapat membantu saya dalam menghadapi situasi di dalam kelas.

Saya juga perlu memikirkan perancangan yang lain sekiranya apa yang dirancang tidak dapat dijalankan apabila terdapat kekangan yang tidak dapat dielakkan. Saya telah diberitahu bahawa penggunaan ICT adalah digalakkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Penggunaan ICT ini dapat menarik minat murid untuk mempelajari topik yang saya ajarkan di dalam kelas.

Saya memerlukan strategi yang baru bagi mengawal kelas supaya semua murid dapat memberikan tumpuan kepada apa yang cuba saya ajarkan dan menarik minat mereka dalam mempelajari matapelajaran Sains. Selain itu, murid akan lebih memahami dengan lebih baik melalui apa yang mereka perhatikan. Ini akan memberikan pengajaran yang lebih berkesan dan bermakna di dalam kelas.

Kelemahan saya dalam mengawal kelas menyebabkan saya berasa sedih dan sedikit sebanyak telah mengganggu fikiran saya sepanjang minggu ini. Saya turut membincangkan akan hal ini dengan rakan-rakan yang lain. Mereka mengatakan mereka turut menghadapi masalah yang sama apabila mengajar kelas hujung yang mempunyai rekod pencapaian yang kurang memberangsangkan.

Mereka mencadangkan supaya saya bersifat lebih tegas dalam kelas dalam berhadapan dengan murid di dalam kelas. Saya telah memahami bahawa pendekatan intrinsik adalah yang paling penting bagi memastikan apa yang di ajar berkesan di hati mereka dan melahirkan nilai-nilai murni dalam proses membina insan yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani, intelek dan juga sosial. Saya sedar bahawa keseimbangan ini penting dalam pembinaan Negara bangsa yang Berjaya dan sempurna sesuai dengan kehendak Islam bagi mempersiapkan mereka dalam meneraju kepimpinan generasi akan datang.


4. Keputusan: (bagaimana anda akan melakukannya secara berbeza pada masa akan datang?)

Pada minggu yang seterusnya saya akan membahagikan kelas saya kepada kumpulan. Murid-murid akan menjalankan aktiviti mereka di dalam kumpulan masing-masing. Nilai kerjasama, semangat tolong menolong antara satu sama lain tanpa mengira tahap pencapaian akademik murid-murid dan juga nilai hormat menghormati akan diterapkan melalui aktiviti berkumpulan.

Galakan supaya setiap ahli kumpulan supaya bekerjasama dan menunjukkan sikap yang baik akan diberikan melalui pemberian ‘smiley’. Kumpulan yang menunjukkan sikap yang baik akan memperoleh ‘smiley’ manakala kumpulan yang tidak menunjukkan sikap yang baik tidak akan diberikan ‘smiley’. Saya harus memberikan galakan dan sentiasa mengingatkan murid-murid supaya sentiasa memberikan kerjasama dalam kumpulan masing-masing.

Saya perlu bercakap dengan nada perlahan dan tidak terlalu laju bagi mengelakkan murid tidak dapat memahami apa yang cuba saya sampaikan. Saya sangat berharap supaya saya dapat mengawal emosi dan berfikir secara berhemah dalam membuat keputusan. Sebolehnya saya tidak mahu memarahi murid-murid kerana bimbang saya tidak dapat mengawal emosi. Saya percaya apabila saya tidak dapat mengawal emosi, pelbagai perkara yang tidak elok akan berlaku seperti membuat keputusan dengan mendadak mengikut perasaan tanpa memikirkan kesan dan akibat daripada tindakan yang telah saya lakukan.

Pengalaman yang saya perolehi sepanjang minggu pertama ini akan saya gunakan bagi memperbaiki kelemahan saya kepada yang lebih baik pada masa yang akan datang.

p/s: cadangn bagi penambahbaikan amatlah dialu2kan. =)

Monday, March 23, 2009

holiday~~



13 mac..hari ni aku balik kg.. seronoknyee.. tapi risau jugak balik naik bas sorang2. kononnye nak sampai awal, jimat mase duk kat umah lame2. amik bas ke pudu then trus ke medan gopeng. tu pon nasib baik ade. tapi banyak pulak keje tak setel. pagi pukul 10 pegi hantar esemen bi. alhamdulillah dah siap. tinggat 4 lg.. er.. 5 la. huuu..

lepastu pegi jmpe En. bkhtiar yang bakal meng'observe' bukak cuti nanti.. observe ape? well, bukak cuti nie bermulalah kisah aku dapat title 'cikgu'. tp lom btol lg la. cikgu prak la katekan.. da sedia ke?? hu~ macm selekeh j. cmane ni.. cmane ni.. erm.. balik kat kesah nak balik. ni dah kul 1.30, jaja duk kat bilik praktikum lg.. hu.. cepat ja.. cepat.. ktorg punyela jalan cepat nak balik.. kisah nak buat experiment rock tpakse aku lupekan. tak sempat. kul 1.30 da nie.. huu.. cmane ni ja, uncle kuppu g port dickson lak cmane nak balik.. isk.. nasib naik nana ade. thanx nana.tp kitorg da lambat nie.. da dekat kul 2! jerit kat pakcik bas.. fuh~ sempat. hehe.alhamdulillah jmpe jgak dak junior yang same tujuan ke ipoh. blehla jalan same2. takla takut sgt kat pudu tu. hu~

smpai pudu tros g solat. 1st time solat kat pudu. slalunye amik teksi pegi kl sentral smate2 nak solat. takut pnye pasal. hee.. kat pudu jmpe rmai jgak jr dak ipoh. slame ni aku tak la berseorangn kat maktab tu rupenye.. masing2 tak sgke aku nie snior dorg sbb igtkn sbaye.. apekah?? tak kesah. da bese.. hehe..

ke ipoh, ade sorg pakcik duk sbelah. nak nangis pon ade. pakcik, leh tak tuka tpt ngan pakcik belah sane.. sy.. err.. ntah ape alasan aku nak bg ni.. mcm bese tu sume ayat2 lam otak j. tak tkelua kat mulut pon.. pnakut btol nak mitak tuka tpt duduk. ape la imah ni. nasib baik pakcik tu baik.. duk diam je tepi aku. tak jgak.. mcm bisnesmen j.. asik ckp ngn tepon..

tup tup da nak sampai ipoh. 2 jam lbeh j. kat medan gopeng, jmpe kak wan plak. borak pjg2. pasal kawen la.. pe la.. eh.. kawen lg. hu.. pe ntah. pasal kawan2 nak kawen la. da smpai jdoh dorg. alhamdulillah skali lg. =) kpade kwn2 yg nak kawen tu, slamat bkawen.. jgn lupe nak jmput plak.. hee.. sronok la mkn free. mak abah sampai dalam stgh jam lepas tu. lam kete sempat plak abah bawak g jalan2 tgk tpt hentian keertapi. nak suh blk naek ketapi la tu.. klasik la tpt die. hehe.. abah tanye, sape duk seblah dalam bas? hu.. soalan yg aku tak suke. pakcik mane ntah.. jwb slow2 j. prepare nak kne marah.. sterusnye korg pon leh agak kan.. hmm.. tau abah risau.. sume org tlg risau imah smpai imah da tak risau kat dri sdiri. heh. smpai umah.. pnatt..

esoknye g umah org kawen. kat kl! jauh gle. bdak tu bkas budak utp, abah tolong mase die eksiden. da keje da. nice sgt die pnye majlis.. banyak bunge ros segar. cantik2. heh. ringan j tgn nie nak petik.. sabar imah, sabar.. balik tu g umah kak ati. jmpe ijat. asik ngn atuk die j. tetibe j die tgk aku, pastu datang kat aku gelak2 peluk kaki.. die igt kot cik imah die jage die cuti hari tu. hehe.. bangge~~ waa.. comelnye ijat + ngade.hehe.

ahad, ade ngaji kat pondok.pegi. tapi tak rmai sdare yg ade. maktam paktam g kl. mak uda tak bape sehat. pakcik zul n mak leli plak layan faten nangis, pakcham ade skejap. pakcu n pak chemi g indon.. da la ustaz len gnti pakchu ngaja. tak meriah lgsung. heh. blaja pon nak meriah ke.. blaja pasal ape ek.. emmm.. hadis 40. yg ni pasal niat kot.. tak bape fokus sgt.. hehe.. ade la ctat cket.. rate2 yg dtg, da tua2. org kg. adik2 da lame blah.aku j yg plg mude kot. tjuk la rajen cket. hee.. abis tu, aku org 2nd kuar. sgan lak.npak 1 makhluk tu. kecik. miow2.. eh.. astaghfirullah.. anak haram rupenye.. (khinzir) makk!! pastu die tgk aku. mane aku nk lari nih?? las2 binatang tu lari dlu. dasyat.. sbelah umah arwah opah tu semak2. banyak la kot binatang tu. kelaka pon ade. haha. petg, cikin dtg. ngn pakwe die. sgan2 aku nk borak.hehe..lame jgak la aku borak dalam keadaan malu2. ckp slow.. maap la ek kin. segan nak borak pasal kawan2 depan pakwe awk. hehe.. malam tu tdo awal. bngun tgh malam nak wat esemen. siap cket j pon. mak pon stayup jgak. hri lepas tu mcm bese je. abg balik dr jpon pon tak stay kat umah sgt. asik jalan j. baik tak yah balik.. da la jrg jmpe.. ish ish.

rabu.. atuk belah abah meninggal lepas j azan maghrib. alfatihah~

nasib baik family belah mak rmai yg ade. bnyak tlg.. sedih.. thanx sume. semoga arwah atuk tenang. esoknye kebumi kat manjung..agak lewat coz sgah kat surau solat jnazah kali kedua plak. dkat tghari baru abis doa pe sume. aku ni dpd pg tak mndi, balik pening2. hu~

jumaat.. da nak balik. hati tak tenang coz bnyak esemen tak siap. hu~ tghari pegi balik kg makan2. sedap2. hehe.. bes sbb along ade. hsbnd die outstation. borak2 ngan spupu sume bwh pokok manggis. pokok manggis ni special coz ade buaian kayu. main ctu rase mcm bawang merah tgu putera raje. siap nyanyi lagu pohon beringin~

mlm tu gerak ke banting. stay umah adik abg muiez. smpai lam kul 3.ijat tak reti nak tdo. kul 5 tsedar ijat panjat belakang aku. nasib baik anak buah, kalo org len da lame nak kne gigit. die siap nyanyi2 lg duk atas blakg aku. ckp pe ntah tak paham. hehe. comelnyee ijat.. kaco atuk die tdo lg tu. hehe. syg ijat. sume syg sgt kat ijat. tak saba tgu anak buah sorg lg kua. baby gurl kot.. lepas anta abg kat klia, mcm sedih jgakla. hehe.. tp myb bln 8 nie balik msia lg. balik nak kawen kot.. hu~

lpas anta abg, trus ke melake. duk borak2 lam kete smpai tlepas ke jasin. haha. mulela sesat. tp nsb baik lalu short cut. pndai jgak anak abah jd guide. stay kat umah nini. kunci umah takde. bes jgak lepak umah die.. siapkan esemen cket2. kwn2 die pon bes2 jgak.. memg sonok la. tanx nini bg tumpg. nti kite jalan2 ek.. =)

petang ahad azua amik. takyahla susah2 nek bas. syukran azua. dga cite die pnye purse n hp kne curi. sian die. hu~ sabar j la yg bleh aku ckp. mlm, tdo awal.. ready utk esoknye kne ke skolah.. praktikum yg 1st! cuti kali ni banyak perancangan keluarga yg kami buat. tp tak jd disebabkan halangan2 tertentu. sesungguhnye kita hanya merancang dan Allah jua yg menentukan. semoga apa yang terjadi mempunyai hikmah terbaik buat kita semua. amin~

Sunday, March 8, 2009

kursus kawen

alhamdulillah, akhirnya berjaya menghabiskan kusus kawen. siap dah dapat sijil sekali. tak macam pergi kusus kawen sgt pon. macam pegi dengar ceramah2 agama tentang macam mane nak bentuk keluarga yang bahagia =) insyaAllah ilmu tu akan kami sume praktikkan bile dah ade rumah tangga sdiri nanti.. hihi.. banyak nasihat yag kami dapat.. ni aku igt sket2:
1. untuk menghidupkan hati, kita kene selalu pergi dengar ceramah agama n ikut majlis2 agama.
ni penting supaya ilmu yang kita dapat tu terus hidup dalam diri kita. manusia selalu kena diperingatkan. terutama macam aku yg cepat lupe ni. majlis2 macam nie akan memberikan motivasi kpd kita, n buka hati kita untuk menjadi insan yang lebih baik.

2. setiap manusia adalah khalifah di atas muka bumi ni.
bukan setakat perdana menteri malah hakim, doktor, interrior designer, sehinggalah kepada tukang angkut sampah, pekebun atau tukang masak sekalipun merupakan khalifah di atas muka bumi ini
'tidak Aku ciptakan manusia, jin melainkan untuk beribadah kepadaku'
seperti dalam institusi persekolahan, guru besar mempunyai tanggungjawab ke atas sekolahnya, guru-guru mempunyai tanggungjawab ke atas anak didiknya, pekebun mempunyai tanggungjawab ke atas tanamannya, ketua kelas mempunyai tanggungjawab ke atas ahli kelasnya begitaulah setiap individu mempunyai tanggungjawab ke atas sahabat2nya, agamanya dan juga dirinya sendiri. dalam sebuah keluarga. ayah dan ibu mempunyai tanggungjawab masing-masing. begitu juga anak yang bakal meningkat dewasa mempunyai peranan masing2. setiap insan memainkan peranan dalam membentuk sebuah interaksi kehidupan yang sempurna. tanggungjawab adalah amanah yang nak tak nak harus dipikul oleh setiap insan. dalam melaksanakan tanggungjawab ini dengan cemerlang, kita harus berpegang kepada prinsip asas kita iaitu Islam, iman dan ihsan. kembali kepada fitrah kehidupan dan tidak hanya mengikut logik akal semata. andai Islam itu benar2 dipraktikkan, insyaAllah segala permasalahn di muka bumi ni dapat diselesaikan.
3. keluarga yang bahagia akan melahirkan masyarakat yang sempurna
pendidikan bermula di alam rumah tangga. ibu bapa harus sedar akan hal ini dan memikirkan mengenai corak apakah yang hendak diterapkan dalam diri anak-anak mereka. mustahil bagi si ketam mengajar anaknya berjalan lurus. acuan bulat takkan memberikan bentuk petak kepada kuih yang kita buat. pilihlah acuan Islam, insyaAllah kita akan selamat

sebenarnya banyak lagi ilmu yang diperolehi, ikuti kursus kawen awal pon bagus juga, bukan sebab nak kawin awal tapi untuk mendapatkan ilmu. bagi kaum adam, ana rase elok pergi bila da dekat nak kawin. kot2 terlupe ilmu rumah tangga bile kita tak praktik.. hihi.. dalam ape2 hal ibadat yang kita lakukan, mestila djalankan dengan konsisten, istiqamah. semoga kita semua beroleh keredhaan Allah s.w.t

' ya Allah, kurniakan kami jodoh yang bakal membimbing kami ke syurgamu..'

Friday, March 6, 2009

pesona cinta

video

Kau siramkan wangian mawar putih
Kepada sebuah kenangan yang layu
Bisakah merubah detik-detik yang berlalu
Dari sekadar impian yang kaku

Jiwa terpaut menyaksi
Seribu pengorbanan dihulur
Cinta kasihan bersemi
Mengagung tak disedari
Diimpi tak pasti
Mengharap tak mendakap
Kesetiaan dijunjung
Rupanya tak ke hujung

Lilin yang menyala membakari dirinya
Buat menerangi insan yang memerlukan
Tanpa disedari diri sendiri sirna
Duka nestapa dibiarkan saja

Begini jadinya bila dihamba pesona cinta
Yang buta tak mengenal sebenar sifatnya

Cinta suci bukan untuk dinodai
Kasih jangan dikhianati
Lamarlah belas simpati

Kesucian cinta
Ikhlas tak diundang
Perliharalah..

Monday, March 2, 2009

keciciran

keciciran.ni tajuk yang aku bentang mase perbentangan kelas untuk subjek education di mana kami dikehendaki untuk membentangkan isu pendidikan yang berkaitan dengan kebudayaan di dalam pendidikan. giliran aku no.11.. punyela kalut nak cari-cari isu untuk dibentangkan.
isu-isu yang hot seperti isu kemasukan pelajar non-bumiputra ke mrsm, perlaksanaan PPSMI, sekolah vernakular n lain2 semua sudah diambil oleh rakan sekelas.. akhirnya jumpe jugak tajuk mengenai laporan Murad.. isu yang dah lama sebenarnya kerana laporan dan cadangan ni dibuat pada 1972 lagi. melaporkan mengenai masalah keciciran dalam pendidikan di negara kita. aku telah keluarkan statistik-statistik mengenai keciciran yang berlaku pada masa awal kemerdekaan dan juga masa kini.
sebenarnya, tiadalah nak dijadikan isu sangat kerana pelbagai tindakan telah pun diambil kepada tidak kira tempat luar atau di dalam bandar, kaum melayu, cina atau india dan gender perempuan atau lelaki. terdapat dasar yang telah dikeluarkan oleh kerajaan iaitu ibu bapa boleh dikenakan saman sekiranya tidak mendaftarkan sekolah anak-anak. pada masa kini juga telah dijalankan pendidikan percuma iaitu pelajar tidak dikenakan bayaran yuran kecuali yuran untuk PIBG. walau bagaimanapun peruntukan untuk sekolah tidak ditambah berikutan pendidikan percuma menyebabkan guru-guru sekolah dikenakan bayaran rm 10 sebulan (di salah sebuah sekolah) kepada tabung sekolah bagi menjalankan aktiviti sekolah kerana ketiadaan peruntukan.
bagi etnik kaum orang asli pula, mereka begitu sensitif sehingga kalau ditegur guru, mereka merajuk dan enggan ke sekolah berminggu-minggu. faktor kemiskinan juga menjadi punca kerana terdapat anak-anak berumur 8 tahun tidak ke sekolah kerana bekerja mengutip bahan buangan (sampah) untuk menyara keluarga..
walaupun berbagai usaha telah dilakukan, tetap berlaku keciciran. masalah ini merupakan masalah bersama. semua pihak terlibat. kepentingan mengenai pendidikan harus didedahkan kepada masyarakat pedalaman ataupun yang berstatus rendah kerana pendidikan yang menaikkan taraf hidup seseorang itu. bukanlah hartanya. media massa seperti televisyen turut memainkan peranan penting. terlalu banyak rancangan hiburan. rancangan realiti tv turut mempengaruhi anak-anak membuatkan mereka beranggapan bahawa pendidikan tidak penting sehingga mengatakan 'ala, buat ape belajar tinggi-tinggi. jadi penyanyi, pelakon pon best banyak duit lg'. mereka yang terlalu didedahkan dengan hiburan akan menganggap pendidikan tidak penting.

Monday, February 23, 2009

warisan kita..


dewasa ini, terlalu banyak program-program berbentuk hiburan. tidak putus-putus rancangan realiti tv mengisi tentatif program dari rancangan mentor(tunjuk ajarku sifu), Malaysian Idol, One In a Million, myStarz sehinggalah kepada yang terbaru iaitu mystarz LG.. terdapat juga rancangan untuk kanak-kanak yang diberi nama 'idola kecil'. apa yang disenaraikan di sini hanyalah beberapa rancangan sahaja daripada yang terdapat di dalam rancangan tv. baru-baru ini aku ade terbaca artikel dalam majalah kesayangan, Millenia muslim, feb 2009 yang bertajuk kanak-kanak dan berhala hiburan. sangat tertarik dengan artikel ini dan nak kongsi dengan sahabat-sahabat sekalian..

perkataan idola lahir daripada akar kata idol iaitu berhala yang dipuja sebagai tuhan,anak-anak tuhan atau juga dewa2. Sebelum kedatangan Islam, berhala wujud sebagai tuhan yang dipuja dan di sembah oleh masyarakat arab jahiliah.

tempoh ini disebut sebagai era gelap di mana manusia hidup dalam kegelapan moral, jiwa dan pemikiran. zaman gelap ini menyaksikan manusia hidup dalam pemujaan hiburan yang berlebihan, mengamalkan norma kemanusiaan dan berdiri di atas prinsip yang kuat menindas yang lemah. jahiliah wujud sebagai zaman di mana golongan berkuasa menggunakan hiburan serta mewujudkan suasana hidup yang menjauhkan masyarakat daripada kebenaran dan keadilan sebagai salah satu kaedah untuk menjamin pengaruh dan kuasa mereka.

remaja pada hari ini dipengaruhi oleh begitu banyak unsur hiburan yang tidak berlaku pada dua atau tiga dekad lalu. kebanyakan masa dihabiskan dengan menonton televisyen, video, wayang gambar, kompleks beli belah, internet, telefon bimbit dan teknologi interaktif masa kini. ini secara tidak langsung telah mencuri masa remaja sehingga mereka hanya mempunyai sedikit masa untuk menulusuri ilmu pengetahuan. apa yang dipunyai remaja hari ini bukan ilmu tetapi sebaliknya adalah maklumat, yang diterima dan digunakan untuk tujuan keperluan semasa dan vokasional. remaja pada hari ini dikatakan sebagai golongn yang sangat mahir dan mempunyai banyak maklumat terhadap teknologi moden tetapi pada hakikatnya buta dalam ilmu, tidak terkecuali ilmu dan amalan yang merangkumi din iaitu tujuan agama, nilai serta moral dalam konteks hakikat kebenaran ketuhanan.

lebih malang lagi ia diburukkan oleh perilaku pemimpin dan golongan berpengaruh yang bukan sahaja tidak menunjukkan teladan yang baik, malah menghala pemikiran remaja ini ke arah memberhalakan hiburan dan kebendaan yang menghancurkan nilai agama. seorang pengacara popular pernah menyebut bahawa usahanya mendidik kanak-kanak untuk menjadi penghibur adalah bakti serta amalannya yang terpuji untuk memberi sumbangan kepada bangsa dan negara. ternyata pengacara ini jahil dalam menilai makna pendidikan dalam konteks pembangunan insaniah khususnya kanak-kanak.

babak-babak juri memberikan kritikan kononnya terhadap nyanyian dan persembahan, kanak-kanak menangis apabila gagal ke pusingan seterusnya, dan lebih mengharukan lagi ibu bapa yang bertepuk dan melompat memberikan sokongan kepada anak-anak mereka memberikan gambaran bagaimana usaha memberhalakan hiburan dalam masyarakat Melayu ini sudah mencapai kepada tahap yang kritikal.

pendidikan melalui persekitaran tidak lagi mempunyai suasana yang mendekati tujuan melatih perasaan halus kanak-kanak terhadap kehidupan , tindakan, keputusan dan pendekatan dengan ditadbir nilai kerohanian dan nilai etika Islam. malah pola adab Islam (baik dalam tertib berpakaian,, pergaulan dan teladan orang dewasa) sudah rapuh sama sekali

tidak terfikirkah bahawa generasi inilah yang bakal menjadi peneraju masa hadapan yang akan mengambil pucuk pimpinan di kemudian hari. adakah kita ingin mencipta pemimpin-pemimpin masa depan yang mengutamakan hiburan lantas menjadikan malaysia seperti disko? di saat anak- anak kaum lain tekun menyiapkan kerja sekolah di meja study, anak-anak kita pula di mana? sering kita katakan mengenai pembinaan modal insan. inikah modal insan yang ingin kita hasilkan? Pendidikan ISlam wajib menanam kepercayaan dan sikap ini dalam jiwa kanak-kanak dan belia ISlam. di manakah letaknya rancangan idola kecil ini dalam konteks pendidikan kanak-kanak? membina atua menghancurkan jiwa tamadun?
(Abu Nawas, Milenia muslim Feb 2009 thn 7 bil 78)

Thursday, February 19, 2009

aiman dan tempoyak


‘Aiman, awak sorang je tak bayar duit untuk t-shirt sukan” ujar seorang guru menatap anak muridnya yang cilik itu.

“Maaflah ustazah. Saya tak de duit nak bayor baju sukan tu,” sahut Aiman perlahan. Tangannya disembunyikan di belakang smbil muka memandang ke bawah. Si kecil itu berdiri persis seorang pesalah.

“Tapi mak saya kabor, kalau ustazah nak, saya boleh bawakan tempoyak ganti duit baju tu” sambungnya pekat dengan lorat perak sambil memandang raut wajah guru kesayangan yang berusia lebih separuh abad itu penuh pengharapan.

Guru itu tersentak memandang wajah anak muridnya yang langsung tidak menggambarkan sedikit pun perasaan malu. Tabah sungguh anak kecil ini. Apa yang dia tahu mengenai kehidupan. Tiada jawapan yang tepat bermain di fikiran guru itu. Tetapi pastinya sudah sebati dengan kesusahan. Sudah mengerti erti kepayahan keluarganya.

“ kalau macam tu, baiklah. Awk bawak tempoyak tu esok. Ustazah memang suke makan tempoyak. Baju sukan ni, ustazah bayarkan” ujar guru itu memberikan jawapan. Peleraian kepada masalah yang dihadapi murid tersebut. Riak muka aiman jelas berubah girang. Tangannya menyambut gembira baju sukan tersebut. Setelah mengucapkan terima kasih, aiman berlari anak menuju ke bilik darjah sambil mengelek tshirt sukan. Sudah terbayang di fikirannya yang dia pasti dapat memakai baju sukan tersebut semasa hari sukan yang bakal tiba tak lama lagi.Wajahnya terpancar sinar kegembiraan.

Cerita di atas adalah salah satu asam kehidupan yang diceritakan oleh ibu saya semasa kami berbual-bual di waktu petang yang hening. Kebetulan saya berpeluang untuk berjumpa dengan Aiman semasa menjadi pemandu kepada mak ke sekolah pada waktu cuti untuk menghias bilik darjah. (semua murid kelas berkenaan dikatakan akan hadir untuk bersama-sama bergotong royong menghias kelas, tetapi hanya Aiman dah Shafiqa yang merupakan penolong ketua kelas sahaja yang datang) Budaknya petah dan sangat rajin menolong gurunya. sebagai seorang guru yang prihatain dan memahami masalah yang dihadapi muridnya, langkah yang dilakukan oleh guru tersebut adalah amat wajar bertepatan dengan sabda Rasulullah saw:

“ibarat sesama mukmin dalam kasih sayang, cinta, hubungan mereka itu bagai satu jasad. Bila sebahagian sakit, seluruh badan turut berduka dengan panas dan berjaga.”

Saya turut difahamkan, guru-guru di sekolah berkenaan kemudiannya menempah kuih daripada aiman sebagai salah satu cara membantu keluarga aiman. (ibu aiman adalah seorang yang rajin dan pernah menghadiahkan emak kraftangan berbentuk pasu bunga yang besar yang diperbuat daripada kertas surat khabar. Sungguh cantik!) Saya percaya, bagi para guru, ini bukan lah sesuatu yang asing berlaku di sekolah malah menjadi asam garam dalam kehidupan. Aiman adalah watak seorang murid yang berada dalam darjah 3 di sekolah tersebut dan merupakan seorang pelajar yang pintar didalam kelas, dan sangat menghormati guru-gurunya. saya sebenarnya kagum dengan semangat aiman. Masih kecil tapi begitu tabah dengan kehidupannya. Kadangkala pelik dengan sikap sesetengah manusia yang seakan tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki. Bersedih hanya apabila kehilangan apa yang dimiliki. Kalau dilihatkan begitu ramai yang hanyut dan menyalahkan takdir di atas kemiskinan mahupun masalah yang dihadapi tanpa memikirkan kesan yang bukan hanya yang akan menimpa mereka malah turut terpalit kepada maruah bangsa dan agama kita sendiri. kebahagiaan apakah yang kita cari selama ini sehingga tidak terjumpa-jumpa lagi?

pegangan hidupku..



Friday, February 13, 2009

tanx to all \(^-^)/

Assalamualaikum sahabat-sahabat yang disayangi kerana Allah.. Selamat melayari laman web ini,moga-moga kita sama-sama dapat berkongsi maklumat,artikel ilmiah dan pandangan semata-mata kerana Allah Taala...